Challenge: minder kleding kopen, meer stijl. Doe je mee?

Tuuuurlijk, mmm… een stijlcoach die er voor is om minder kleding te kopen? Klopt helemaal. Minder kopen, maar heel veel outfits waar je je gelukkig in voelt en graag draagt. Minder kleding dus, maar meer stijl.

900 met 6 nullen, Ja! 900 miljoen kledingstukken komen er naar Nederland, om te verkopen, elk jaar 

Met accessoires erbij? Loopt op tot 1 miljard. WOW! We kopen ons suf als het om kleding gaat. Blijkbaar.

Ik beken… ik doe er ook aan mee, want ik ben er dol op, mooie kleding dragen

En eerlijk is eerlijk, in mooie kleding voel ik mezelf toch anders. In mijn eigen bedachte stijl voel ik me vrouwelijker, mooier, zelfverzekerder. Met de juiste kledingcombinatie kan ik mezelf zelfs met gemak in een andere stemming brengen. 

Zakelijke afspraak? Hakken aan, leren jasje, rode lippenstift, en hop …. Ik voel me in de ‘mood’ voor een goed gesprek. Feestje? Uitpakken maar. Ik krijg al zin om te dansen. Shoppen? Ik wil er leuk uitzien, maar schoenen en kleding moeten makkelijk uit te trekken zijn. Anders kom ik het pashok niet eens in.

Sorry …. dit was even een zijspoor, dat doet kleding met mij: het fascineert me

Niet perse kleding zelf, maar vooral hoe we met kleding omgaan. Waarom jij je goed voelt in bepaalde kleding en in andere niet. Wat de reden is dat jij een andere stijl kiest als ik. 

Minder kleding kopen - duurzaam met kleding omgaan

Maar dít boeit me het meest: “waarom kopen we kleding, vinden we het mooi in de winkel, maar dragen we het niet of zelden?”

Reden NO.1 dat de markt voor tweedehands kleding groeit als kool. Duurzaam? Of toch niet?

Kleding zelden dragen en dan verkopen op Marktplaats, Vinted of een 2de hands winkel. Het voelt goed, toch?Je gooit niks weg. Een ander heeft er nog plezier van. Heel nobel. Dat zeker.

Maar duurzaam? Niet echt.

Een open deur: minder kleding kopen die je toch niet of nauwelijks draagt

Natuurlijk ga je niet de stad in met het idee: “vandaag ga ik kleding scoren, die ik lekker daarna niet meer ga dragen.” Lekker puh. Maar wil je echt duurzaam zijn, dan is het wel de eerste stap, minder nieuwe en zelfs 2dehands kleding te kopen.

Het kan, minder kleding kopen, maar veel meer outfits waar jij je mooi en zelfverzekerd in voelt

Suzan, een klant van mij, vertelde dat ze 7 grote vuilniszakken met kleding had weggedaan. Veruit de meeste kleding:” t’is toch niet mijn ding.” Was haar uitleg.

Samen hebben we haar stijl ontcijfert. Ze weet nu precies de juiste stukken uit de kledingrekken te pakken. En de ‘eenlingen’ in haar kast? De meesten kan ze nu goed combineren. Stel je eens voor: ook jouw stapel ‘wegdoen’, kan een stuk kleiner worden.

Weten welke stijl echt bij jou past, is bewuster kiezen. En kopen. Dan ga je automatisch minder kleding kopen die je niet draagt, weer wegdoet of weer doorverkoopt. Maar nog belangrijker is: “dat jij precies weet wat er binnen die stijl bij jou past.” Want zelfs met een bepaalde kledingstijl kun je nog steeds alle kanten op schieten.

IK DAAG JE UIT

Wil jij ook minder, maar bewuster kleding kopen? Lees dan hier

  • Wat de ‘slechtste’ momenten zijn om te shoppen: je kunt er voor 99,8 % vanuit gaan dat de kleding die jij koopt geen ‘blijvertjes’ zijn
  • De 5 grootste valkuilen waar jij steeds weer intrapt als je kleding koopt, zonder dat je het zelf doorhebt
  • Hoe jij snel en makkelijk precies de juiste stukken uit de kledingrekken pakt
  • Wat jou helpt beter bij jezelf te blijven en daardoor foute kledingkeuzes voorkomt
  • De ‘grote fout’ die je veel stress oplevert, waardoor je s’morgens niet meer weet wat je aan moet trekken

Lees hier de #top5-meestgemaakte-stijlfouten, die iedereen over het hoofd ziet

Stijlcoach Arnhem - Petra de Wit