Dít Zegt Je Kledingstijl Over Jouw Karakter

Kleding oppervlakkig? Serieus?

Oeiii, ben ik dan toch oppervlakkig? 

Een overvolle kledingkast. Je bewaart alles. Kan niks wegdoen. Ook al is het oud of draag je het nooit meer. Jezelf geen dure kleding gunnen. Ben jij misschien het type: wie wat bewaard heeft wat?  

Nooit dezelfde kledingcombinaties dragen: ze vervelen je snel. Uuhh … laat me raden: type afwisseling? Afwisseling in je kleding? Dan ook in eten, in je routine, in uitjes ……bedenk het maar. Jouw karakter komt hier al om de hoek kijken. 

Je kledingstijl en je karakter: het komt in alles wat jij doet en draagt terug

Duidelijk. Niks oppervlakkigs aan. Zo … dat ‘negatieve’ beeld hebben we gelijk even uit de weg geruimd. Want kleding is leuk. En boeiend. En het is ook gewoon een onderdeel van elke dag.

Je karakter is in álles terug te zien. In het type kleding dat je draagt. De manier waarop je het met elkaar combineert. Hoe jij kleding opbergt en jouw kledingkast eruit ziet. De kleuren van je kleding. En ja echt… ook in de patronen, structuren, vomen, materialen en details die jíj kiest. Alles weerspiegelt letterlijk JOU.

Je kunt er als het ware ‘jou in lezen’.

Je kledingstijl is een kopie van je karakter

Iedere vrouw wil er leuk uitzien, maar allemaal op onze eigen manier

Een vrouw met een uitgesproken karakter zal zich anders kleden dan een vrouw die je als kalm en stil beschrijft. De eerste zal zich goed voelen in uitgesproken kleding. De andere zal niet willen opvallen. Dus geen patronen (of ieniemienie), maar rustige structuren. Gladde stoffen en niet teveel kleur.

Als je creatief bent, zul je ook creatief zijn met je outfits. Een bloem in je haar, een hoedje dragen, opvallende sokken of panty’s. Jij deinst er niet voor terug. Maar het kan ook in kleine details zitten. Jij houdt van anders dan anders. Je voelt je goed zolang je outfit maar niet ‘saai of standaard’ voelt.

Ben je precies? Dan wil je je kleding, schoenen, riem etc. op elkaar afstemmen. Alles moet ‘precies’ bij elkaar passen. De kleur van je schoenen hoeft ‘niet perse’ hetzelfde te zijn als de kleur van de riem. Maar het moet voor jouw gevoel wel ‘kloppen’.

Losjes type? Stoffen die kreuken… niet erg. Voel je ‘m? Je kledingstijl en karakter matchen altijd.

Per dag voel je je anders, en kleed je je anders

Ook al heb je bepaalde karaktertrekken, betekent niet dat je je elke dag hetzelfde voelt. Mijn stemming bepaalt echt wel wat ik die dag aantrek. Als ik me energiek voel, heb ik zin in andere kleding als een dag dat ik futloos ben.

Herkenbaar? Wil je het liefst onder de wol kruipen? Dat is niet de dag dat je zin hebt om lekker met je kleding uit te pakken.

Voel je mooi en zelfverzekerd: laat je kleding zijn werk doen

Zin kun je maken. Want hoe je je ook voelt, je kunt jezelf snel in een andere stemming brengen. Klinkt dat te simpel? Neem zelf maar de proef op de som. Trek dus wel die gekleurde jurk aan. En vergeet niet je hakken. Al heb je geen zin. Pak uit.

In een feestje heb je ook niet altijd zin. Voor een zakelijke afspraak ben je niet altijd in de stemming. Maar …zodra je kleding aantrekt die bij de gelegenheid past: voel jij je direct sterker, mooier, zelfverzekerder.

Werkkleding, feestkleding, sportkleding, de outfit waarin je gaat shoppen of voor thuis op de bank: het is één pot nat

Waarom denk je dat jij andere kleding naar je werk draagt dan je collega? Pak jij anders uit met kerst? Precies. Jouw karakter en kledingstijl zijn wie jíj bent. Je collega is gewoon iemand anders. Met een ander karakter en een andere stijl.

Je collega zit thuis op de bank in een heerlijke losse slobbertrui. Jij in een mooi afgewerkte joggingbroek, met een mooie bies als detail. Het is heel simpel: jouw karakter bepaald welke keus jij maakt.

Ondanks dat je weet hoe jouw stijl heet, weten veel vrouwen niet wat er binnen die stijl echt bij ze past

Hoe noem jij jouw stijl? Creatief, Classy, bohemian, Kek, ibiza ….

Mag ik eerlijk met je zijn? Eigenlijk doet de naam van je stijl er niet veel toe. Het is handig als je er een naam voor hebt. Toch kun je nog steeds met kleding thuiskomen die je niet of zelden draagt. Gek. Want het is wel jouw stijl, toch?

Een naam geven aan je stijl is werkelijk iets anders als weten wat er binnen die stijl bij jou past

In de online 5-daagse Versta je Stijl vertel ik je daar uitgebreid over. Je ontdekt al snel waaraan jouw stijl moet voldoen. En nog belangrijker: hoe jij je kledingcombinaties samenstelt op de manier die alleen bij jou past. Niet bij je collega.

Je kledingstijl en karakter én de stijl voor je huis

Jouw huis weerspiegelt wie jij bent. Je kledingstijl en karakter komen overeen, maar ook in de stijl van je huis is ‘te lezen’ wie jij bent. Zeggen mensen wel eens tegen jou: een echt ….(naam) huis? Je kledingstijl, interieur, je tuin, de zonnebril die je draagt, de auto die jij mooi vindt: Dat ben jij!

Je hoeft alleen maar 1 + 1 bij elkaar op te tellen. Handig dus. Want als je je eigen stijl helemaal goed begrijpt, dan kun je jouw stijl ook makkelijk toepassen op je interieur.

Lees ook de #top5-meestgemaakte-stijlfouten, die iedereen over het hoofd ziet

Stijlcoach Arnhem - Petra de Wit