Raamdecoratie - plisseer lichtdoorlatend

bece® raamdecoratie

Raamdecoratie is erg sfeerbepalend en niet goedkoop.

We houden van grote raampartijen die heel veel licht in ons huis binnen brengen. Maar wist je dat als je de verkeerde raamdecoratie kiest, je dat voor een groot deel weer teniet kunt doen? Er zijn veel soorten raamdecoratie die er juist voor zorgen dat er veel minder licht je ruimte binnenkomt. Ze zorgen er juist voor dat je ruimte donkerder wordt. Dat is volgens mij niet wat je wilt.

Om ervoor te zorgen dat je de juiste raamdecoratie kiest heb je dus de juiste kennis nodig.

Het gaat er dus niet alleen maar om wat je mooi vindt, want dat weten we maar al te goed. Het belangrijkste is dat je weet wat de effecten zijn van de verschillende soorten raamdecoratie op de lichtinval in je ruimte. Want daar zit enorm veel verschil in. Je kunt kiezen voor raamdecoratie die in het raam valt zoals plissées, shutters, horizontale jaloezieën etc, of je kiest bijvoorbeeld gordijnen of inbetweens die je naast de raampartijen hangt. In beide gevallen zijn ook daarin nog veel verschillende keuzes die je kunt maken. Echter, de keus die je maakt zal direct effect hebben op de hoeveelheid licht in je ruimte maar ook op de manier waarop het licht je ruimte binnenvalt.

Zet eerst al je wensen omtrent de raamdecoratie die je wilt op een rij.

Wat is voor jou belangrijk? Wil je bijvoorbeeld niet in het zicht zitten omdat een aantal van je ramen aan de straatkant zijn waar regelmatig publiek langsloopt? Of wil je juist openheid in je huis, hoeft voor jou niet alles afgesloten te zijn en kijk je graag naar buiten? Misschien betekent sfeer voor jou hele zware gordijnen die je s’avonds lekker dicht wilt trekken en je er niet meer doorheen kunt kijken.
Bedenk of de wensen die je hebt samengaan met de wens om veel licht in je huis te krijgen.

De wensen zijn voor iedereen anders en die kunnen zelfs verschillen per raampartij.

Raampartijen die aan de voorkant, aan de zijkant of aan de achterkant van je woonkamer of keuken zitten nodigen vaak uit tot een ander soort raamdecoratie, terwijl je wel wilt dat het allemaal bij elkaar past. Met raamdecoratie kun je namelijk juist een mooie verbinding maken tussen de verschillende delen van de ruimte. En dat kan nog weleens behoorlijke dilemma’s met zich meebrengen, want hoe doe je dat dan?

Tips waar je op moet letten bij het kiezen van raamdecoratie als je veel licht in de ruimte wilt:

 1. Kies dunne stoffen. Dunne stoffen ogen luchtig en er kan veel licht doorheen schijnen. Deze stoffen nemen daardoor minimaal licht weg uit de ruimte. Het voordeel van dunne stof is dat je er overdag zelf goed doorheen kunt kijken en alles ziet wat er buiten gebeurt. Anderen kunnen dan niet bij je naar binnen kijken. Nadeel is: s’avonds is dat precies andersom, als jij de lampen aan hebt zie je niet wat er buiten gebeurt buiten, terwijl mensen van buiten dwars door de gordijnen heen kunnen kijken.
 2. Hang gordijnen naast een raam, bijvoorbeeld tegen een muur. Gordijnen die deels voor een raam hangen nemen direct licht weg. Als de gordijnen tegen een muur hangen, net naast het raam dan heb je daar geen last van. Het licht kan dan optimaal de ruimte binnenkomen. Inbetweens kun je overdag open schuiven en omdat je deze naar de zijkant schuift, komt er zoveel mogelijk licht aan de bovenkant van de ramen naar binnen, waardoor je heel veel licht ervaart.
 3. licht gekleurde raamdecoratie maakt de ruimte lichter. Donkere kleuren absorberen licht en lichte kleuren reflecteren licht. Kies dus voor lichte kleuren voor de raamdecoratie als je een lichte ruimte wilt.
 4. Glanzende stoffen of materialen halen ook meer licht naar binnen. Alles wat glanst zorgt voor meer licht in de ruimte. Er is wel een gevaar: als je voor glanzende materialen kiest voor je raamdecoratie kan het licht erg hard binnenkomen. Zijdeglans kan ervoor zorgen dat het licht zachter de ruimte in komt, dat ervaren we over het algemeen als prettiger.

 Raamdecoratie die juist licht wegneemt

 1. Zware stoffen nemen veel licht weg uit de ruimte. Als je een dichte stof hebt, dan laat dat weinig tot geen licht binnen. Test het maar eens. Hou de gordijnen weg voor het raam en je zult het enorme verschil ervaren.
 2. Donkere kleuren nemen ook veel licht weg. Een prettige zithoek is raamgericht, dat betekent dat je altijd naar je raamdecoratie toe kijkt. Een donkere kleur op een wand die achter je zit, zal veel minder aanwezig zijn of de ruimte donkerder maken als een donkere kleur waar je naartoe kijkt.
 3. Raamdecoratie die in het raam valt zoals rolgordijnen, vouwgordijnen, duettes etc. via de bovenkant van het raam kan veel licht de ruimte in komen, met raamdecoratie die in het raam valt wordt dat deel van het raam juist bedekt. Hoeveel licht het wegneemt is vooral bepalend door het soort stof dat je kiest.
 4. Gordijnen die een deel voor je raam hangen kunnen veel licht wegnemen. Ook hier geld weer hoe zwaarder de stof of hoe donkerder het gordijn, hoe meer licht het weg zal nemen.

Goede raamdecoratie kiezen is dus nog best wel een dingetje, er zijn veel dingen waar je op moet letten om de juiste keus te maken. De lichtinval is er één van, andere punten waar je op moet letten zijn:

 • De stijl: past de stijl van de raamdecoratie bij het type huis dat je hebt en bij jouw interieurstijl?
 • De omgeving: wat gebeurt er om het huis heen, Kijk je op een tuin, heb je inkijk, of kijk je op een straatkant uit?
 • Praktische zaken: kan je er goed bij om gordijnen open of dicht te doen?
 • Optisch: hoe ziet het er van buitenaf uit?
 • Verbinding: hoe kun je verschillende raamdecoratie kiezen en toch een verbinding maken in de ruimte?
 • Het lijnenspel: kies je voor horizontale of voor verticale lijnen en wat doet dit optisch met je ruimte? R

Raamdecoratie hoort bij de basis van je interieur. Het kan je interieur heel stijlvol maken, maar je kunt er ook makkelijk veel onrust mee in je interieur brengen door de keuzes die je maakt.

Neem de tips mee in je overwegingen en kies raamdecoratie die je huis een prachtige uitstraling geven.

Wil je liever meer ideeën krijgen, loop je tegen meer interieurkwesties aan waar je zelf niet uitkomt? Ik ga er graag met je over in gesprek. Vraag een ‘gratis designadvies aan, waarin ik je gratis advies geef voor jouw persoonlijke interieur.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

©2019 Mix in Stijl. All right reserved. Website created and supported by Whale agency / F5 Online.

CONTACT MIX IN STIJL

Naar aanleiding van je vraag neem ik telefonisch of per e-mail contact met je op, vul daarom je gegevens zo volledig mogelijk in zodat ik je goed kan helpen.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?

Je gegevens zijn alleen bedoeld voor eigen gebruik en worden niet gedeeld met anderen. Als je je gegevens achterlaat ontvang je wekelijks waardevolle artikelen voor een fantastisch interieur
Je gegevens zijn alleen bedoeld voor eigen gebruik en worden niet gedeeld met anderen. Als je je gegevens achterlaat ontvang je wekelijks waardevolle artikelen voor een fantastisch interieur.
GRATIS VIDEO VOOR JOU!
Met de ‘Kledingkast Methode’ leer je je eigen stijl (her)kennen en ga je precies begrijpen welke kleding & interieurstijl bij jóu past.