Je zult zien dat een beetje schuiven met je meubels al een heel groots effect kan hebben op de sfeer die jij ervaart. Hoe je dat doet, ga ik je zo vertellen.

Hoe komt het dat we vaak sfeer in de zithoek missen? Veel mensen hebben de neiging om een zithoek heel ruim te maken. Ik heb veel verschillende woonkamers gezien en heel vaak waren de zitmeubels erg ver uit elkaar geplaatst. De ruimte wordt helemaal benut, maar wat doet dat met de sfeer in de ruimte? Wat gebeurt er als de bank en stoelen te ver uit elkaar staan, zit je er dan nog wel gezellig met elkaar? Kun je er een fijn gesprek voeren of zorgt de grote afstand ervoor dat dat niet lukt? Probeer het maar eens uit en ervaar zelf het verschil als de zitmeubels dicht bij elkaar staan of ver van elkaar af.

Een te grote afstand tussen de zitmeubels komt de sfeer niet ten goede.Als je iemand tegenkomt op straat en je wilt weten hoe het met diegene gaat, dan ga je automatisch dichter bij elkaar staan. Hoe intiemer het onderwerp van het gesprek is, hoe dichter je bij elkaar gaat staan. Een goed gesprek voeren werkt namelijk simpelweg niet op 3 meter afstand. Dan verlies je letterlijk het contact met de ander. In je huis is dat niet anders, het is er zelfs nog belangrijker. Meestal zijn de mensen die je in je huis uitnodigt de mensen die je graag om je heen hebt, en dan wil je niet die afstand voelen

Waarom zetten mensen hun bank en stoelen dan toch vaak ver uit elkaar?Meubels die ver van elkaar af staan vullen je hele ruimte op. Je hebt geen vloerruimte die onbenut is. Je ruimte voelt als één geheel en alles lijkt bij elkaar te horen. Nu denk je waarschijnlijk: “Maar ik wil ook dat mijn interieur als een geheel voelt!” Dat snap ik, dat wil iedereen! Maar als alle delen in de ruimte (zithoek, eetgedeelte, opbergen etc.) als het ware in elkaar lijken over te lopen, dan missen we juist het gevoel van sfeer en het lijkt het dat alle meubels ‘los’ in de ruimte staan en er geen enkele verbinding is.

Meer sfeer bereiken door aparte plekjes in de ruimte te creëren.We houden van aparte hoekjes, dat ervaren we allemaal als sfeervol. Kijk maar eens in een groot restaurant, als dat 1 grote open ruimte zou zijn waar alleen maar dezelfde tafeltjes en stoelen staan, zonder gezellige hoekjes, dan heb je het gevoel dat je in een grote sfeerloze vergaderzaal zit.

In je huis kun je ook verschillende hoekjes creëren, dat doe je o.a. door meerdere meubels bij elkaar te betrekken en te kaderen. In de zithoek betekent dat dat je de meubels dichter bij elkaar plaatst, zodat er een verbinding tussen de meubels ontstaat. Kaderen doe je door middel van een vloerkleed, dan ontstaat het gevoel dat het een aparte hoek is in de ruimte en de meubels niet allemaal los van elkaar lijken te staan. Er ontstaat een aparte zithoek die voelt als een geheel.

Snel een sfeervolle zithoek maken?

  • Plaats de salontafel niet verder dan 50 cm vanaf de bank of stoelen. De stoelen en bank komen dan automatisch dichter bij elkaar te staan.
  • Draai de salontafel een kwartslag, het neemt minder ruimte in de zithoek in. Met een langwerpige salontafel kan dit al een groot verschil maken.
  • Plaats de bank en stoelen geheel of gedeeltelijk op het vloerkleed.
  • Zet niet teveel losse zitmeubels in de zithoek. Veel (verschillende) banken, stoelen etc. maken de zithoek vol en minder sfeervol. Je kunt dan beter nog een stoel op een andere plaats neerzetten zodat er een apart zithoekje ontstaat.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *