Weten welke interieurstijl bij je past? kijk naar je kleding!

Ja, dat kan je wel zien. Dit is een echt ‘Anja huis’. Ze keek me aan en begreep gelijk waar ik op doelde. Ken je ook dat gevoel? Je komt bij iemand thuis, en je ziet direct dat het huis past bij die persoon. Raar? Helemaal niet. Je kijkt er niet eens van op.

Stijl is eigenlijk een algemeen woord

Dat kan ook niet missen. Er is een duidelijke link tussen kledingstijl en interieurstijl. Jouw kledingstijl is niet alleen de basis voor hoe jij je kleed, maar het is ook de basis van de inrichting van je huis, je tuin …. etc.

De uitspraak dat je huis weerspiegelt wie je bent, komt niet uit de lucht vallen. En zelfs al ben je nooit bij iemand thuis geweest: “Je hebt onbewust een beeld in je hoofd gecreëert, welke stijl bij die persoon past.” Waar of niet? Maar, waar meet je dat eigenlijk aan af? Aan hoe ze zich gedraagt? Wat ze doet? Karakter speelt een grote rol.

Maar nee… het is iets anders. Het is haar kledingstijl.

Iemand die houdt van bloempatronen, laat dat terugkomen in kledingstijl en in het huis

Draagt je buurvrouw een bloemetjesjurk? Zie je ineens dat ze ook een muur heeft behangen met een zelfde soort patroon. Kiest ze kleding met weining structuur? Goh… blijkt dat haar meubels grotendeels óók rustig ogen. Geen strucuurtje te bekennen. Je knippert even met je ogen en je ziet ‘haar evenbeeld’ terug in haar huis.

‘Alle’ kleding die jij draagt is een afspiegeling van jou, je ziet het zelfs in de manier waarop je je huis inricht

Je kledingstijl is een kopie van jou. Je interieurstijl is een kopie van jou én van je kledingstijl. Jouw eigen kledingstijl helpt je daarom op een makkelijke manier om je huis leuk én naar jouw smaak in te richten. Zodat jij je er helemaal in thuisvoelt.

Helaas heeft het ook een nadeel: want, als je je eigen stijl niet goed (genoeg) kent, dan werkt dat ook in je huis door. Kom je thuis met weer een ‘leuk’ kussentje, een vaas of zelfs een bank waar je achteraf van baalt. Een jurk die je niet draagt, die hang je ergens achterin de kast. Maar een bank, die vervang je niet even snel weer. Elke dag zie je ‘m weer staan en je baalt.

Je zou er een sport van kunnen maken om aan kledingstijl af te lezen hoe iemand is. En gokken naar de inrichting van hun huis. Kan best leuk zijn, trouwens😉 Gokken naar je eigen kledingstijl is toch wat minder leuk. Daar wil je liever zeker van zijn.

Het helpt om eerst te ontdekken wat eigenlijk precies jouw specifieke kledingstijl typeert

Een naam weten voor je kledingstijl is één ding, maar het geeft jou helaas nog niet genoeg inzicht in je stijl. In de online 5-daagse Versta je Stijl leer je eerst jouw kledingstijl te doorgronden, en hoe je jouw stijl daarna toepast in je huis.

Zet de eerste stap:

Pak één kledingstuk uit je kast dat je graag draagt, en kijk naar hoe vormen, materialen, of patronen nu al in jouw huis terug te zien zijn.

Lees ook de #top5-meestgemaakte-stijlfouten, die iedereen over het hoofd ziet

Stijlcoach Arnhem - Petra de Wit